Mel, el carburant dels corredors

I ara he de menjar mel? Sí, certament és empegalosa i si no pares compte, ho deixa tot empastifat. Però si no ets diabètic, paga la pena. Veuràs.

La mel és dels pocs aliments naturals (vull dir no processats) que ens queda.  Malauradament, quan es va introduir el sucre refinat  a la nostra dieta en va disminuir el consum. Ara el reivindiquem com a producte saludable, natural i de proximitat.

És un excel·lent carburant per sortir a córrer. Ens proporciona energia en forma de sucre (38% de fructosa, 33% glucosa, 3% sacarosa i un 17% d’aigua): una bomba energètica concentrada que ens aporta gasolina natural. Pot ser, per tant,  un bon substitut dels típics gels energètics elaborats amb substàncies químiques majoritàriament desconegudes. Sí, ja ho sé, però els gels són molt pràctics. D’acord, intentaré argumentar-ho millor.

La mel també conté petites quantitats de proteïnes (aminoàcids) i matèria grassa, així com enzims (catalasa, glucosa oxidasa), minerals (calci, fòsfor, ferro, magnesi, manganès i coure), vitamines (A, C, D, K i B) o àcids fenòlics. D’aquest còctel ens en beneficiem abans, durant i després de l’exercici. Una de les seves grans propietats és el poder antioxidant, atès el seu contingut d’àcids orgànics i dels enzims protectors dels radicals lliures.

mel2Però si encara no t’he convençut, sàpigues que la mel també s’utilitza per calmar la tos (la padrina no et va donar mai un vas de llet amb mel i conyac per curar el refredat?) o  com a cicatritzant de la pell (o si no, per què és un element bàsic a l’hora de depilar-nos les cames?).

Espavileu a menjar mel, segur que heu sentit a dir que està disminuint el nombre d’abelles per l’abús d’insecticides, pel canvi climàtic o per l’increment a nivell mundial dels monocultius. Sigui pel que sigui, no volem deixar de gaudir d’aquest tresor que ens proporcionen les abelles.  I com més natural sigui, millor.

A casa nostra, les condicions de l’entorn fan inviable produir mel de forma ecològica. No obstant això, hi ha apicultors que fan mel de moltíssima qualitat, majoritàriament de mil flors i romaní.

A www.araproximitat.cat trobareu mel i altres productes de proximitat, altrament dits productes km0.

David Fargas i Busquets

Atleta popular i soci de km0 Ponent

Ara Proximitat

Deixa una resposta

Ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies