De la Marxa dels quaranta a la Marxa del Segrià

N’havia sentit parlar, molta de la generació dels pares l’havien fet, n’havia sentit moltes anècdotes i la cita era per mi obligada. Vaig ser-hi, per poc, gairebé no hi sóc a temps, va ser la darrera edició. Era 1998, tenia poc més de vint anys. No érem gaires, uns 175 marxaires de totes les edats i recordo que vaig fer els 40 km sol, corrent, i que la majoria la feia caminant.  Recordo també la sortida de ben fosc, a les sis de matí, amb molt de respecte i el puja i baixa constant pel pla de l’Estany i l’arribada trista en un carrer estret i gris de Banyoles, molt solitari mentre queien quatre gotes.

Rellegir ara la història de la “marxa dels quaranta” de Banyoles –que us aconsello llegir sencera- m’ajuda a entendre moltes coses. Joan Surroca, del centre excursionista de Banyoles, explica per què va començar tot i per què es va acabar. Em sobta per damunt de tot les xifres, “El 1979 s'hi van apuntar 6.700 persones. I no va ser l'any amb més gent: el següent es va arribar a la xifra màxima de 9.114.” Us ho imagineu? Més de 9000 persones fent 40 km puja i baixa? A Banyoles? No eren ultrafondistes, ni maratonians, i a aquella època si parlaves de runners de ben segur es pensaven que parlaves de granotes, hi havia gent de tot tipus, grans, joves, alguns que corrien i la majoria que caminaven, us sona?

banyoles2Les causes de la davallada de participació més enllà de les que ens explica el Joan, cal veure-les en el canvi, amb uns valor en crisi, que va fer la societat en general entre aquells anys (1979-1998) i que va continuar fins passat els 2000, la llavor però ja estava sembrada i només calia esperar un renéixer social, per entendre el llegat que deixà la marxa. El Joan ens ho explica així: “Quan es va instaurar, la Marxa dels 40 km era única. Coincidint amb el seu èxit, entitats de molts llocs del país van començar a organitzar esdeveniments similars. Avui, onze anys després que la banyolina desaparegués, el calendari està atapeït de caminades (algunes més populars que altres) arreu de Catalunya.”

I va ser així, Garrotxa, Gironès, Empordà es van omplir de marxes populars, tothom tenia ganes d’ensenyar el seu poble i n’organitzava una, algunes encara es mantenen. Per destacar-ne algunes que coneixem o amb qui mantenim contacte per intercanviar experiències tenim la “Marxa Anar-hi anant” de Bonmatí (28 edicions), Marxa popular Vall-llobrega (24 edicions) o la Marxa de l’Arboç de la Bisbal (36 edicions).

Les societats canvien, i els valors també, i les marxes populars tornen a créixer i se’n creen de noves, és el torn també ara de Ponent. Així el 2009 es creen dos marxes populars ja avui consolidades, la “Marxa Popular del Baix Segre” a la Granja d’Escarp i la nostra, la “Marxa popular del Segrià” a Lleida, totes dos ja amb 7 edicions, el mateix any, si no anem errats, que es feia la darrera edició de la enyorada Marxa Noguerenca de Butsènit d’Urgell (2004-2009). Posteriorment, el 2013 apareixia la “Marxa popular de les cabanes de Volta” (3 edicions), avui també consolidada.

En temps que bufen vents favorables a les marxes populars, he cregut oportú mirar d’on venim i dir gràcies.

http://www.elpuntavui.cat/article/25-elpunt30anys/47-elpunt30anys/5527-una-multitudinaria-passejada-pel-pla-de-lestany.html (Marxa dels quaranta)

http://scur.cat/KG6M9N (premsa 1980, marxa dels quaranta)

http://marxabonmati.com/ (Marxa Anar-hi Anant)

http://senderistalagranja.blogspot.com.es/ (Marxa Baix Segre)

http://www.marxaomellons.cat/ (Marxa de les Cabanes)

http://www.marxa.cat (Marxa del Segrià)

Deixa una resposta

Ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) perquè tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies