Sa majestat el futbol

 • This topic is empty.
 • Autor
  Entrades
 • #2290
  Avatar
  Pucurull
  Participant

  Ja ha començat altra vegada la lliga i els tornejos de l’esport per excel•lència, de l’esport en majúscules en el nostre país: sa majestat el futbol.

  Que emmudeixin aquells que en uns dies i durant els Jocs Olímpics s’han atrevit a parlar d’altres activitats esportives.
  :)
  Apart del futbol, els altres esports no existeixen per a ningú. No han d’existir; la societat -dirigida per uns quants- no ho vol. No s’ha de parlar d’altra cosa que no sigui el futbol, que serveix per enardir a les masses però també per apaivagar els anhels; els altres esports no són útils per alienar-nos. No sé sap el per què, però no serveixen.

  No serveixen i no interessen a ningú ni a cap mitjà de comunicació. Només fa falta veure-ho avui en la premsa esportiva o generalista, i en qualsevol altre medi. La qual cosa vol dir que tampoc ningú parlarà d’ells. I no ho farà perquè ja han tornat de nou els Messi, i companyia,
  :)
  S’ha acabat.

  Els que pensaven que una vegada finalitzada l’olimpíada se seguiria parlant d’atletisme –més enllà d’en les webs com aquesta- o de natació, o d’handbol, o ni tan sols de bàsquet…estaven molt equivocats.

  Fins d’aquí quatre anys no hi ha res a fer.
  :(
  M’agradaria veure-ho d’una altra manera però no puc. Seré jo l’equivocat?

  Pucu

  #16309
  Avatar
  flo
  Participant

  Totalment d’acord, sí senyor! Jo ja fa uns dies que tinc algunes “discussions” amb altra gent pel mateix tema.
  Durant 15 dies descobreixes que ets capaç d’estar-te 1 o 2 hores mirant un competició de gimnàstica rítmica o natació sincronitzada o esgrima o … i de cop, adéu! Ho considero molt injust, i més quan em paro a contar les hores d’entrenament que dedica un gimnasta, un nadador, un atleta,… i un futbolista; i no cal parlar de les diferències de sous…
  Em considero “futbolero”, però cada vegada m’indigna més veure que en els espais d’esports de tots els telenotícies (catalans i no catalans) ens bombardegen de futbol, una notícia darrera l’altra.

  #16310
  Avatar
  Álvaro
  Participant

  Jo sóc de l’opinió contrària. No crec pas que ningú dirigeixi la societat des de l’ombra i doni futbol a les masses per alienar-les. Simplement és un esport que ha sabut guanyar-se a la gent com no ha sabut o pogut cap altre. L’esport com a espectacle de masses va començar, si no vaig errat, després de la primera guerra mundial als Estats Units. Segurament la bonança econòmica i la naixent classe mitjana van fer aparèixer la necessitat d’activitats d’oci. Potser algú ha sentit a parlar del gran jugador de beisbol Babe Ruth, segurament el primer gran esportista famós i mediàtic, que va jugar als Yankees de Nova York. Allà va ser el beisbol i no el futbol (això que en diuen soccer).

  No sé ben bé per què, però es veu que tenim la necessitat de agrupar-nos en una tribu i competir contra la tribu veïna. Alguna cosa hem de tenir a dins que ens empeny. Si no fos el futbol seria un altre esport.

  Sobre la suposada poca duresa del futbol, sembla que Luis Enrique diu que això de fer triatlons no es res en comparació amb el futbol professional. Jo m’ho crec.

  Sobre l’alienació, no m’ho crec, em sap greu, però totes aquestes històries conspiratives no m’entren. Potser algú t’intenta enganyar durant dues hores de partit, però quan t’arriba la hipoteca, les factures, els llibres del cole i el compte de la visa de l’estiu, tota aquesta alienació que algú des de l’ombra vol imposar, marxa corrent.

  I una última cosa. Tothom pensa que els alienats són els altres. "A mi no m’enganyen, però a la resta…"

  Al final tot és molt senzill. N’hi ha persones a les que les agrada el futbol i n’hi ha a les que no. Sembla que les primeres són majoria. Fàcil, oi?

  #16314
  By Keds
  By Keds
  Participant

  Hola Km0’s.

  Jo tampoc crec que una “conjura judeo masónica” doni futbol a les masses per alienar-les……però, des de el meu punt de vista, el futbol s’ha convertit en una cosa exagerada, fora de mides, …..un gegant que probablement ens acabarà devorant a tots……(parlo figuradament, es clar ).

  És una evidencia que això és així perquè les persones, tothom o la majoria, ho volem…….però que una cosa sigui evident, clara i contundent (la gent vol futbol !!!), no vol dir forçosament que aquesta realitat sigui el millor a que podem aspirar…….o que un, personalment, no es pugui lamentar de una situació que no li agrada, tot i que respecta (quin remei !) i faci sentir la seva veu proclamant que hi ha vida més enllà de la “Liga de las Estrellas” i la “Champions League”……

  Què afortunadament, per al que ho vulgui veure, hi ha moltes més activitats i esports per poder practicar i gaudir com espectador……alguns dels quals són estètica i tècnicament tan bons o millors que el futbol (quants partits de tots els que veiem durant una temporada valen realment la pena ?).
  Durant els jocs olimpics, i només és una anècdota personal, em vaig emocionar molt veient en directe la final de…..halterofília femenina !!!! Quin gran espectacle !!

  Aquest nomenat esport rei ens envaeix exageradament en la nostra vida quotidiana……el seu impacte mediàtic és brutal …..i ho fa a costa de xuclar qualsevol espai lliure que troba…… i ho fa també desplaçant i excloent l’espai que podrien ocupar raonablement altres esports i, malauradament també, l’espai d’altres fonts de oci, cultura, informació……

  Aviat, serà possible fins i tot, que el futbol suprimeixi els odiats espais de publicitat……doncs la publicitat ja està i encara ho estarà més inclosa dins del futbol (samarretes, tanques publicitàries, “sponsors per aquí”…..”sponsors per allà”……només cal que us fixeu en la decoració dels espais on es fan les rodes de premsa dels partits….)

  Quan arribi el moment…..em negaré amb totes les meves forces a ser obligat a jurar fidelitat a un nou “Estat” que segur s’està bastint i que acabarà dient-se “Futbol World”…….

  Ho deixo aquí de moment……em sembla que “se me’n va l’olla”…….

  Però abans de acomiadar-me, amic Alvarfanyez, deixa que et digui que jo no em crec a Luis Enrique……..que segurament no és mala persona i va ser sens dubte un bon jugador de futbol del Real Madrid i del Barça….però que jo no el posaria com a exemple de rigor i imparcial saviesa…….

  Aquí van unes dades que he repescat de l’hemeroteca……

  23 Marathon de Sables 2008

  (43) X. Sahuquillo……………………28:54:01
  (56) El gran Sed……………………….29:32:34
  (301) Luis Enrique Martinez………41:14:43

  Salutacions.

  p.d. // Visca el Barça !!!!!! 😉

  #16326
  Avatar
  Pucurull
  Participant
  Quote:
  Sobre l’alienació, no m’ho crec, em sap greu, però totes aquestes històries conspiratives no m’entren. Potser algú t’intenta enganyar durant dues hores de partit, però quan t’arriba la hipoteca, les factures, els llibres del cole i el compte de la visa de l’estiu, tota aquesta alienació que algú des de l’ombra vol imposar, marxa corrent.

  alvarfanyez,

  Tot i el què he escrit, que cal considerar-ho com una metàfora per denunciar l’excés de difusió del futbol en detriment d’altres esports, estic d’acord amb tu en un aspecte:

  El què no vol no se sent alienat.

  Però, segur que coneixes, igual o millor que jo, allò que deien fa uns quants anys del “Panem et circus”…o no en fa gaires: “Pan y toros”.

  :D

  Pucu

  #16339
  Avatar
  Álvaro
  Participant

  Pucurull,

  Ja ho entenc, però és que el futbol és només una distracció i està bé que n’hi hagi de distraccions. Pot servir per tapar un problema social durant una estona, però ja està. Està tapant l’Eurocpa la crisi econòmica? Doncs no.

  Crec que els que critiquen el futbol són els primers que li donen més importància de la que en té.

  I estic convençut de que el futbol és un esport molt més dur i sacrificat del que sembla. Si n’hi ha milions de persones a tot el planeta que juguen al futbol i només quatre destaquen i cobren uns sous estratosfèrics, és segur que allò que fan no está a l’abast de qualsevol i que costa molt d’esforç i sacrifici. A ningú li regalen 6 milions d’euros a l’any perquè sí. Si fos tan fàcil, allà hi seríem tots per cobrar-los.

  #16342
  Avatar
  segarrenc
  Participant

  Salut companys,

  Aquest tema de debat és sovint sobre la taula, i jo mateix que no crec que hagi de demostrar la meva passió per l’atletisme, el fons o altres esports….doncs també sóc futbolero de socarrel, i no passa res. M’emprenya d’aquest debat que a vegades pseudointel-lectuals menyspreen a la gent que li agrada el futbol, "com poden veure una cosa on 22 paios s’empaiten per introduir una pilota dins una porteria?" Com ha dit l’alvarfanyez és una distracció, i ja està. Si cumpleix aquesta funció ja es pot donar per bo. Tothom té el dret a distreure’s de la manera que cregui convenient (respectant els altres, la natura…). No és millor el que va al teatre, llegeix, escolta música o passeja. Mai he cregut que són millors el que fan unes coses que es venen més bé que altres. Simplement fa el que li agrada, o per desconnectar potsar ja no és per gust, sinó autèntica necessitat, fa el que li convé. Tothom necessita els seus espais d’evasió, que cadascú trobi els seus. I quan parlo de pseudointel-lectuals no parlo de ningú del fòrum, parlo d’aquests que destaquen en algun camp del coneixement i ja es creuen mestres de tot. Un intel-lectual s’ha de caracteritzar per obrir mires i veure de comprendre dintre la diversitat el perquè de tot plegat, i si no compartir-ho -ben lícit- mirar d’entendre-ho.

  Si se li busca la racionalitat és obvi que no en té massa, però l’home, amb la seva manera de funcionar és el rei de maquillar les coses i fer-les boniques o no segons li convingui. Només cal veure el ceremonial que es fa de l’aparellament i tot el que es vesteix d’amor i rosa una vegada domats els instints…..i fem tonelades de coses absurdes que escapen a qualsevol racioni, no acabaríem mai d’enumerar-les perquè la rao és un component molt important en el nostre comportament, però no ho és pas tot. Els sentiments hi escapen de totes, totes, per exemple.

  I a gust de maquillar diem gent gran per vells, danys col-laterals a víctimes absolutament inocents i desvalgudes, autèntics assassinats. I ja que algú anomenava el "panem et circenses" estic convençut que si hi hagués gladiadors professionals, amb els seus contractes guanyant morterades de pasta o deixant-hi la pell, no forçats com eren a l’antiga Roma, encara que per alguns -l’havien fet una manera de viure, si es pot dir així- era una prou bona sortida, venerats, tractats a cos de rei…mentre duraven. Seria el boom televisiu del segle, audiències espectaculars. Però el funcionament de la societat, i en alguns aspectes sort n’hi ha, encara no permet barrabassades,….però en algunes altres, igual de sagnants mira cap a l’altre cantó i xiula.

  Si s’ha convertit en un esport de masses, per alguna cosa haurà estat, si el que es paga en algun traspàs o sou dels cracks és d’autèntica immoralitat, només és una més de les quotidianes que trobem en llevar-nos cada dia. El món -nosaltres- necessita una revisió, potser una reparació a fons, hi estic d’acord, però deixem que la pilota rodi…..a l’olla….i sobre la gespa, que no fa mal a ningú. Si més no per si sola. Que una colla de brètols aprofita el futbol com el moviment de masses que és per fer maleses i exercir la violència, només el fan servir com excusa per treure el pitjor que porten a dins. Però són minoria. L’any passat era soci del Lleida i no hi vaig veure ni un sol incident.

  Per a fer un paral-lelisme, de la mateixa manera que anar a una cursa té el seu ritual, anar al futbol també, l’espera de retirar el pitral, asseure’s a l’estadi abans que els jugadors comencin a escalfar i fer-la petar amb els veïns. L’escalfament pre-cursa-pot també tenen el seu temps al camp de futbol, amb la gran diferència que d’una manera gaudeixes de l’esport de manera activa i de l’altra, passiva. I m’agrada el que fan técnicament i tàcticament els equips i molts jugadors en particular per aconseguir el seu propòsit de guanyar el partit. Visca el futbol!!!

  Una abraçada a tots.

  #16351
  Avatar
  Álvaro
  Participant

  Crec recordar que una vegada vaig llegir que a Palmiro Togliatti, dirigent històric del Partit Comunista d’Itàlia, li agradava molt el futbol i es queixava quan els seus camarades programaven reunions coincidint amb algun partit. Aquells camarades li responien amb els discurs típic dels intelectuals de que el futbol alienava a les masses i ell responia alguna cosa com això: "Dieu que sou comunistes, dieu que lluiteu pel proletariat i no en teniu ni idea. On és la classe obrera en aquests moments? A l’estadi. Va, tanquem la reunió i anem al futbol a conèixer el proletariat". I com que era el secretari general i allò era un partit estalinista, segur que li feien cas. :D :D :D :D

  #16362
  By Keds
  By Keds
  Participant

  Hola Km0’s.

  Us llegeixo, Alvarfanyez i Segarrenc,…….i no acabo de sintonitzar amb vosaltres del tot…..

  De fet crec que sense pensar radicalment diferent hi ha matisos que per mi són importants i……..crec que podrien ser assumits per tothom.

  Sóc conscient que el futbol avui en dia és una cosa gran, molt gran….un gran espectacle global que veig i reconec quan, per exemple, passejo un diumenge per la tarda per la canalització del riu Segre i, apart de veure algun Km0 despistat corrent, veig també un munt de gent jugant a futbol damunt la gesta.

  El terra és inclinat…..no hi ha porteries……hi ha un gran perill de perdre la pilota si se’n va a l’aigua…….malgrat tot un munt de gent de diferents edats, colors de pell, cultures i classes socials juguen al futbol i són feliços….i jo gaudeixo de l’espectacle…..

  I continuo gaudint i fins i tot emocionant-me, si penso que en aquell mateix moment, milers i milers de persones estan fent el mateix en mig món……uns nens corrent darrera una precària pilota enmig de la pols d’un inhòspit poblat de la sabana africana……o un altre sorollós grup, també de nens, mal calçats o descalços directament, fent el mateix en una mísera favela brasilera…..

  Veig tot això i ho valoro moltíssim…..I també veig i respecto que molta gent sigui aficionada a aquest esport, que segueixi la premsa, que miri partits per la tele, que ho faci pay-per-view, que segueixi debats i tertúlies, que es faci soci del Lleida o del Benavent, que vagi al camp, que insulti al àrbitre…….cap problema! Som lliures i tenim dret a ser feliços com ens vingui de gust……Jo també faig algunes d’aquestes coses de tant en tant !

  Malgrat tot……em ratifico en que el futbol ha agafat un protagonisme social i mediàtic excesiu……
  Només per posar un exemple,TV3, la tarda del dissabte televisa un partit de “2a.A” o “2a.B” pel Canal33, a la nit partit oficial de 1a., amb el seu “Avantmatx” previ i el posterior “Vestidor”,…..si a tot això i sumem la quantitat de temps que s’hi dedica en els Telenotícies del mateix dia….. i una cosa que es diu “Futbol Internacional” o similar que crec que també es fa el mateix dia (C33) i que va de noticies sobre lligues estrangeres !!…..i que inclou reportatges i retransmissions en diferit de partits internacionals…..Tot això i alguna altra cosa que segurament em deixo pel camí, suma una quantitat de temps espectacular que un servidor creu que és……..exagerat !! Molt exagerat!!
  I no parlaré dels partits de pre-temporada, tornejos d’estiu, homenatges, etc……….

  Ho respecto ! Però crec que com a persones, com a ciutadans i com a consumidors….ens ho podríem replantejar tot una mica…..

  Per acabar………Alvarfanyez, lo dels 6 milions d’euros a l’any no m’impressionen gens…….El barril de petroli valia fa 18 mesos 24$ i fa poc en valia 135$……pel mig només hi ha que especulació, negoci i algun que altre interès…….legítim (per descomptat!).

  En quant als intel•lectuals…….si, ja sé…..històricament ha estat molt fàcil parlar malament del futbol…..però evidentment qui ho hagi fet…..ha fracassat !
  A mi també em fan pànic els intel•lectualoides…….però d’ells, i dels intel•lectuals, també és molt fàcil parlar-ne malament….

  Salutacions.

  p.d.// Boníssima l’anècdota del Palmiro Togliatti…..

  #16374
  Avatar
  Pucurull
  Participant
  Quote:
  Hola Km0’s.

  Malgrat tot……em ratifico en que el futbol ha agafat un protagonisme social i mediàtic excesiu……
  Només per posar un exemple,TV3, la tarda del dissabte televisa un partit de “2a.A” o “2a.B” pel Canal33, a la nit partit oficial de 1a., amb el seu “Avantmatx” previ i el posterior “Vestidor”,…..si a tot això i sumem la quantitat de temps que s’hi dedica en els Telenotícies del mateix dia….. i una cosa que es diu “Futbol Internacional” o similar que crec que també es fa el mateix dia (C33) i que va de noticies sobre lligues estrangeres !!…..i que inclou reportatges i retransmissions en diferit de partits internacionals…..Tot això i alguna altra cosa que segurament em deixo pel camí, suma una quantitat de temps espectacular que un servidor creu que és……..exagerat !! Molt exagerat!!
  I no parlaré dels partits de pre-temporada, tornejos d’estiu, homenatges, etc……….

  Ho respecto ! Però crec que com a persones, com a ciutadans i com a consumidors….ens ho podríem replantejar tot una mica…..

  A voltes sobre l’assumpte,

  Ahir nit van donar per televisió un programa d’esports per commemorar els 25 anys de TV3. Les imatges volien plasmar el més significatiu de l’esport català durant aquest període que ara es festeja.

  I malgrat que va tenir una duració de més de mitja hora, no hi va haver ni una sola imatge d’atletisme, excepció feta del moment de creuar el Fermin Cacho la meta en el 1.500 dels Jocs del 92. Tres o quatre segons mal comptats i prou.

  Com era d’esperar, en aquests 35 minuts es va endur la palma el futbol. Hi van haver petits reportatges o imatges de bàsquet, handbol, tennis, hoquei, natació, sincronitzada… el què vulgueu, però el futbol va acaparar el 80% del programa.

  Una cosa em va saber molt greu:

  En el programa es van fer moltes mencions a esportistes de fora de Catalunya (tot i que l’anunciaven com que "prestaria atenció als episodis més destacats dels 25 anys, a través de les imatges en què han estat protagonistes els esportistes i els clubs catalans"), fins i tot d’esports tan poc mediàtics aquí com l’esquí… Però, en canvi, de les maratons, mitges, o curses a Catalunya, és a dir, d’aquest fenomen esportiu i social que enlluerna a propis i estranys per la seva eclosió, cero.

  Res de res. Com si l’atletisme, l’esport més important per definició, no existís a Catalunya.

  Estic completament segur que els nostres amics que hi treballen no hi tenen cap responsabilitat, perquè per sí per ells fora… però "la nostra" ens va fallar.

  No sé si vareu veure el programa en qüestió.

  Jo me’n vaig anar a dormir ben emprenyat

  :(

  Pucu

  #16710
  Avatar
  Pucurull
  Participant

  És veritablement sorprenent la força que té el futbol. Fins i tot per fer canviar, amb el temps, els conceptes ètics que tenim en la societat.

  Fa cosa de dos anys i mig, varem clamar tots contra la intenció d’alguns clubs de portar la marca de empreses d’apostes a les samarretes.

  Argumentàvem raons que ens semblaven vàlides llavors, una de les quals la de que era impensable estimular i promocionar el joc mitjançant una entitat esportiva, pels estralls que suposava la ludopatia associada a les apostes.

  Ha passat el temps, i sigui per la manca d’anunciants que estan patint els clubs, o pel que sigui, ja són uns quant els que llueixen la publicitats d’aquest tipus d’empreses…que deuen pagar molt bé pels patrocinis.
  :(
  Amb quatre dies ho hem acceptat.

  I ha estat sense dir ni piu, a diferència de l’enrenou que va significar l’intent de fer-ho per part d’alguns clubs ja a les primeries del 2006.

  No sé si l’amenaça de quedar-nos sense futbol a la llarga, ha pogut més que la nostra consciència.
  :(

  Futbol és futbol.

  Pucurull

S'està mostrant 11 entrades - de la 1 a la 11 (d'un total de 11)

Heu d'iniciar sessió per repondre a aquest tema.