Quants anys fan falta per fer la millor marca?

 • This topic is empty.
 • Autor
  Entrades
 • #2586
  Avatar
  Pucurull
  Participant

  Debat lleuger ara que fa calor.:)

  En la vostra opinió ¿quants anys són necessaris perquè un corredor o corredora popular, després d’haver començat a córrer, aconsegueixi el seu millor temps en una cursa?

  Us avanço la meva teoria: 10 anys.

  No em baso en cap estudi científic, però és el que he vist -al llarg de molts anys- i veig. Fa falta ser pacient. La progressió té alts i baixos, però la millor marca -considerant una persona que s’entreni regularment- triga en aconseguir-se.

  Per altra banda, al meu entendre, és igual si al començar es tenen 20 anys o 50. M’atreveixo a dir que fins als 60, el temps necessari per a aconseguir la marca personal després d’haver començat a córrer, és també de 10 anys de terme mitjà.

  Algú té experiència referent a això?

  Algú té una teoria semblant o diferent?

  Pucu

  #22997
  Avatar
  albertbo
  Participant

  Pucurull ha escrit:

  Quote:
  Debat lleuger ara que fa calor.:)

  En la vostra opinió ¿quants anys són necessaris perquè un corredor o corredora popular, després d’haver començat a córrer, aconsegueixi el seu millor temps en una cursa?

  El plantejament em sembla molt interessant però és massa incomplet com per respondre-hi.

  Que entenem per “millor temps en una cursa”? En quina distància ?! Prenem com a base la distància de la primera cursa i ens limitem a comparar-ne les successives curses d’idèntica distància respecte a la primera, sense tenir en compte res més ? O bé si per afinar més només comparem unes determinades curses amb sí mateixes, unes curses a les quals hi hauriem d’anar any rere any per tal de poder-ne extreure alguna eventual conclusió?

  Inclús en aquest darrer cas em sembla molt difícil i arriscat aventurar res. Caldria un precís seguiment que tingués en compte factors tan diversos, i molts d’ells totalment incontrolables, com per exemple les condicions ambientals de tot tipus, el nivell de competitivitat i d’autoexigència personal en aquell dia, el tipus de feina que fas, el temps disponible per a l’entrenament previ i la seva qualitat i quantitat, si has pogut descansar bé la nit abans, etc…etc… (afegiu tants etc. com vulgueu). Caldria un precís seguiment que evidentment en el cas dels populars no hi és, ni tampoc ganes de que hi sigui en el meu cas.

  Sóc una mica aspre, Pucurull, però saps que t’aprecio molt.

  #22999
  Avatar
  Saltamartí
  Participant

  pucu,

  Crec que no és així. Recordo al servei militar, als meus 18 a 19 anys, vaig passar del grup 3 al grup 1 de córrer en poc temps. Sortíem quasi diàriament a córrer abans de fer altre esport o sortir a fer filigranes amb la motxilla.

  Vaig passar de poder fer 1 kilòmetre corren a 10 kilòmetres en pocs mesos i al 1r grup, no recordo cap dia amb agulletes i podíem sortir a córrer tots els dies 10 kilòmetres i per la tarda anar a beure el que volguéssim pel poble, l’endemà a córrer altre cop i més ràpid encara.

  Després de 13 anys aproximadament i sense fer deport, vaig tardar 3 anys per poder tornar a fer 10 kilòmetres, ara porto uns 4 anys i encara pujo nivell, però és molt lent als 37 anys, segons tu la millor marca l’hauria de fer als 43 anys i als 44 ja, cap marca millor.

  Al servei militar, val a dir que vaig entrar quasi a 1,80 centímetres, poc faltava i 73 kilets de pes, vaig acabar quasi com ara 1,83 però amb 78 quilos, ara peso 84 kg i segurament tornaré als 80kg més avall ja no hi tornarem més. El metabolisme segueix canviant però, lentament.

  Si em dius es que quan porta 10 anys ja no podré millorar, tot depèn del entrenament, si és al límit els 10 anys penso que no milloraré més, no pas perquè passin 10 anys sinó perquè l’edat va a menys.

  Pensa que si es comença als 10 anys d’edat segurament als 20 encara es podrà millorar però si es comença als 55 no se pas quina bona marca farem als 65…

  De totes formes, 10 anys s’aproxima bastant tot i que hi haurà la majoria de casos que allargaríem aquest temps.

  És la meva idea personal.

  Salut i esforç!

  Xavi.

  #23000
  Avatar
  Saltamartí
  Participant

  Després descriure he vist que s’avançat l’albertbo, doncs bé, he llegit el seu escrit i li dono la raó en tot el que ha escrit. La part del aspre no se, perquè ha respost correctament.

  Els corredors populars evidentment no seguim un entrenament lineal, vull dir al peu de la lletra.

  Salut!

  Xavi.

  #23014
  Avatar
  Pucurull
  Participant

  albertbo i xavvier,

  No es qüestió, per a mi, de donar-hi massa voltes ni buscar gaires variables: l’experiència em diu que en general, es triga temps en aconseguir la millor marca personal.

  Ho estableixo en 10 anys des que un o una popular comença a córrer -en el ben entès que es faci regularment: vull dir que no si val a deixar-ho i retornar- i qui diu deu diu vuit; i qui diu deu diu dotze.

  I l’edat és el de menys. La teoria la mantinc per a qualsevol que comenci, sigui l’edat que sigui a partir dels 18 i fins els 60, i siguin quines siguin les circumstàncies.
  :)

  Pucu

  #23015
  Avatar
  Saltamartí
  Participant

  Pucurull

  No se que dir-te, perquè hi deu haver de tot, però un corredor popular no segueix un entrenament constant, per això dic que ha d’haver de tot. Crec que no ens podem quedar només en els anys d’entrenament.

  El debat és interessant, però necessitem parlar de més variables, així ho veig jo ;) .

  Salut!

  #23028
  Avatar
  Pucurull
  Participant

  .
  Permeteu-me afegir al debat una asseveració que he llegit a la Guia Práctica de l’especial sobre el córrer de l’Sport-Life de Runner’s, la revista dirigida com segur que sabeu per en Martín Fiz, que abona la tesi.
  :)

  29123801.jpg

  Pucu

S'està mostrant 7 entrades - de la 1 a la 7 (d'un total de 7)

Heu d'iniciar sessió per repondre a aquest tema.