Les dones també corren

 • This topic is empty.
 • Autor
  Entrades
 • #3306
  Avatar
  Pucurull
  Participant

  Per raons de família (la meva dona i la meva filla van ser maratonianes), la participació de les dones en el món del córrer és una qüestió que m’ha interessat molt sempre. I comprovo que, cada vegada més, s’hi estan incorporant a marxes forçades.

  Fa un temps -no gaire- ens preguntàvem perquè eren tan poques les que corrien en comparació als homes. I més encara, perquè eren tan poques les que participaven a les curses. Això, feliçment, s’està acabant. Com si les raons que justificaven la manca de participació -diferències culturals,  major paper de la dona a casa, incompatibilitat d’horaris laborals que impedien entrenar, etc.- s’estiguessin eliminant.  Només cal veure, a qualsevol moment del dia, la quantitat de noies que corren pel carrers o els parcs per fer-nos idea de com ha canviat la situació.

  No vol dir que estiguem a l’alçada d’Estat Units -on fins i tot en moltes proves urbanes hi corren més dones que homes- i tampoc a la d’alguns països d’Europa, però és un fet inqüestionable: les dones, a casa nostra, també corren.

  Una mostra del que està succeint és l’augment de participació a les curses. A la de Bombers de Barcelona de fa pocs dies -la de 10 km més multitudinària de Catalunya i de més qualitat en tots els aspectes-, el nombre de dones que l’han correguda  (6.724) ha crescut gairebé tres vegades respecte de les que van fer-ho fa tant sols quatre anys (2.372). L’increment ha estat un 47% més que  l’any passat, que és un augment altíssim.

  1997fv.jpg

  I la proporció de dones sobre el total de participants és cada cop més alta, com es posa de manifest en aquesta mateixa cursa, que ha passat del 16% en el 2008 al 31% en aquest 2012. (Com a observació es podria dir que aquest ràtio de 31/69 no és prou real, donat que els organitzadors, per tal d’estimular la participació femenina, van tancar les inscripcions però van admetre un nombre de dorsals més per a les dones)

  99485176.jpg

  Òbviament, com més curta és la distància, la proporció és major (a la darrera cursa de 6 Km de Badia del Vallès, amb més de 700 participants, el ràtio  homes/dones va ser del 58/42). Però és molt significatiu que en algunes de 10, com la dels Nassos del passat desembre hagi estat el 23%, o la de la Mercè del setembre el 25%, i la de la Cursa de Bombers hagi sobrepassat el 30%. Són uns índex que fan patxoca. Les dones ja no han de sentir-se dir pel carrer, com més d’una i de dues van haver de patir-ho fa un temps: “A la cuina!”.

  Miquel Pucurull i Fontova

S'està mostrant 1 entrada (d'un total de 1)

Heu d'iniciar sessió per repondre a aquest tema.