La vergonya de La Tomatina

 • This topic is empty.
 • Autor
  Entrades
 • #2289

  Pucurull
  Participant

  De nou, un any més, quan arriba el 27 d’agost què és el dia de La Tomatina, una festa que se celebra al poble valencià de Bunyol, i per totes les televisions donen imatges de la tradició què si fa, em venen ganes de…anava a dir “plorar” si no fos que un ja és massa gran.

  Com diu aquell: Ho haveu vist???

  71064003ln5.png

  L’atractiu consisteix en llançar-se 140 tones de tomata (tumàcat en diem a Can Fanga :D ) els uns als altres.

  Per més ancestral que sigui aquesta batalla -què no ho és perquè segons sembla es va iniciar fa només seixanta anys- avui en dia, per a mi, és una obscenitat.

  Quan se sap que cada dia moren 25.000 persones de fam al món, i que en el mateix país on se celebra també hi ha molta gent que passa gana, és una vergonya molt gran malmetre tal quantitat de menjar en una manifestació d’estultícia ibèrica com aquesta.

  Per favor: si no es pot eradicar la festa, al menys que no es retransmeti per la tele, perquè ho veu tot el món i quedem a l’altura del betum.

  Pucu

  #16264

  Sime
  Gestor de comptes

  Des del meu punt de vist la tomatina és una gorrinada com qualsevol altra, pero en el fons la vergonya és que hi hagi tanta desigualtat.
  Pucu, dius que hi ha gent que es mor de fam?
  Doncs aquí el menjar el llencem per fer festa o per estabilitzar els preus.

  http://www.elpais.com/articulo/economia/mil/kilos/merluza/basura/estabilizar/precio/elpepueco/20080828elpepueco_6/Tes

  Algú sap a quin preu està el lluç?

  Exemples com aquest n’hi ha a dojo, les retirades de fruita són molt freqüents per aquestes terres per motius semblants.

  Mala cosa neixer segons on!

  #16306

  JOSE MANUEL MABILLY
  Participant

  RESPUESTA AL AMIGO PUCURULL NO ES MAS VERGONZOSO, CUANDO LOS PAYESES QUEMAN LAS AVELLANAS TIRAN LA FRUTA, NO LA RECOJEN SE PUDRE EN EL SUELO, LOS LECHEROS TIRAN LA LECHE DELANTE DE LOS EDIFICIOS DONDE ESTAN LOS POLITICOS ESTO SI QUE ES VERGONZOSO, SI NOS PONEMOS A MIRAR TAMBIEN QUEMAR PETARDOS ES QUEMAR DINERO, QUE CON ESTE DINERO SE PODRIA HACER MUCHAS COSAS.

  #16333

  Pucurull
  Participant

  Ja em disculpareu, amic Sime, i amic JOSE MANUEL MABILLY.

  En la meva opinió, les accions que censureu són coses que no tenen cap relació amb La Tomatina.

  Què els pescadors tractin de defendre els seus interessos forçant als intermediaris a comprar el peix a un preu just, acordat per la UE, o que els pagesos facin el mateix per evitar que -els intermediaris altre vegada, què ningú els coneix però hi són, i tant què hi són!- els hi comprin els tomàquets a 20 o 30 cèntims el quilo mentre quan arriba al super està a 2 euros, és ben diferent de malbaratar el menjar per fer espectacle.

  Una cosa és reivindicar, i l’altra és fer folklore. Del més ranci per cert. Al menys per al sotasignat.

  :(

  Pucu

  #16336

  Sime
  Gestor de comptes

  No hi ha res a disculpar amic Pucurull, només era una curiositat a propòsit del malbaratament de menjar que per casualitat havia llegit feia poc.

  Jo no censuro res, que li vols fer? Aquest és un mòn complex…

  Lo de la Tomatina a mi tampoc m’agrada, ho tobo força penós.

  També ho adjectivaria així: rancia, cotxina, vergonyosa, malbaratadora, obscena, folklorica…

  Alguna més? 👿

  #16345

  JOSE MANUEL MABILLY
  Participant

  AMIGO PURURULL:
  NO TE TIENES QUE DISCULPAR POR NADA ,SON OPINIONES QUE CADA UNO TIENE Y LAS COMUNICAMOS CON NUESTRA MAS SINCERIDAD SIN OFENDER A NADIE, SOLO DECIMOS LO QUE PENSAMOS Y ESTO ES BONITO Y DEMOCRATICO.
  UN ABRAZO

  #27477

  albertbo
  Participant

  Recordava aquest fil. El reciclaré una miqueta i el vermell dels tomàquets s’hi adiu prou bé també amb allò que diré.

  Toros… Ells no en tenen cap culpa, sols són animals.

  El Parlament de Catalunya aprova prohibir les “corridas” gràcies a una ILP.

  Una ILP (“Iniciativa Legislativa Popular”) és una proposta de llei que es presenta gràcies a un nombre determinat i prou elevat de signatures de ciutadans, reconegudes i validades per tal que el Parlament la debati i l’aprovi o la denegui. Aquesta s’ha aprovat, és la primera al Parlament.

  Cal encara haver de recordar que els ciutadans que van subscriure la ILP ho van fer tots ells lliurement ? Doncs sembla ser que sí, que encara cal recordar-ho. I també sembla que hi ha qui vol negar sistemàticament la majoria d’edat democràtica de persones que senzillament no pensen com hom voldria.

  Em sembla insultant haver de veure com es menysté una opinió popular refrendada per un Parlament, com es posa en dubte absolutament tot en funció dels propis interessos. No estava precisament pensant en això…, però parlem de l’Estatut ? :angry:

  Ja s’han vist ràpides rèpliques, ensumant “separatisme” on no n’hi ha, no en això !!! Sembla mentida, però aquesta jugada sempre aporta una rendibilitat increïblement alta a Espanya, als uns i als altres. Una i una altra vegada, una i una altra vegada, una i una altra vegada… Ja és vomitiu. I quan s’està al bell mig sempre ens toca el rebre. Que vagin fent, que tot ens ho apuntem.

  A Canarias també s’havia decidit prohibir-les fa anys i ara resulta que tothom ho sabia. És molest esmentar Canarias justament ara, no ? La realitat sempre s’imposa.

  Estem parlant de maltractament animal, de tradicions festives, de cultura o tortura, del que vulgueu…

  Les mateixes regles del joc quan convé sí, i quan no convé no ? Sisplau…

  La meva postura ? Ningú no me la demana, però allà va.

  Si hagués sortit que sí a las “corridas” a Catalunya, jo tranquil. No m’agraden gens, no m’hi veureu mai en una però ho accepto si a una majoria li agraden. Les places de braus també són bons escenaris per a concerts.

  I igual que les tradicions provenen del no-res, de no haver-hi festes ni celebracions de cap tipus des del mateix moment en que els nostres avantpassats llunyans prou feina tenien a procurar-se aliment i escalf cada dia i poc a poc es van anar introduint aquestes… ara, amb tot el saber que es suposa que com a civilització hem aconseguit, decidim que no volem ja més una “festa” (???) amb la que no ens sentim representats.

  On hi ha un problema ??? :huh: :huh: :huh:

  #27478

  Saltamartí
  Participant

  ja que parleu de toros,

  Els toros els crien per matar-los a la plaça i les tomates les cultiven per llançar-les a la festa. Moralment o com vulgueu dir-ho és tant un com l’altre cas un diguem mal vist. El primer cas incita la violència i fereix la sensibilitat de les persones i l’altre cas se’n fot dels pobres, però, també dono la raó a JOSE MANUEL MABILLY .

  Que tirin arròs a les bodes ho he vist malament des de que tenia 5 0 6 anys i ara ben pensat, tot es mou pels diners tot i que pot ferir els qui passen o passarem gana, hi ha molts productes que es podrien menjar i en canvi es venen per altres fins.

  Els aliments que consumim, penseu que surt més econòmic que se’n perdin i es facin malbé abans d’arribar finalment al consumidor que no pas intentar portar-los tots al client final. Sempre acabem amb el mateix el diner mana.

  #27479

  Álvaro
  Participant

  Albertbo,
  Et demano disculpes:blush: , sembla que et vaig al darrera, però no és aquesta la intenció. Tu entres a tots els temes i a mi m’agrada divagar:S . Com que de córrer encara no tinc molt per a explicar:( , faig un tomb per aquí.

  Sobre los toros tenia pensat extendre’m una mica (para variar), però he pensat que per un dia deixarem de torturar al personal amb un altre totxo :huh:.

  Només em permeto fer una precisió sobre el teu comentari:

  Quote:
  Sembla mentida, però aquesta jugada sempre aporta una rendibilitat increïblement alta a Espanya, als uns i als altres.

  En aquest cas en contret això és un mal tràngol per a Montilla i Zapatero i una ajuda caiguda del cel per al PP, que va repetint que els socialistes són els culpables de la prohibició de los toros i a més a més només busquen trencar Espanya (sic). No només això, sinó que presentaran al Congreso una moció per a declarar los toros com a Fiesta de Interés Cultural (o quelcom semblant), per tal de tirar enrere la decisió del Parlament. Així Zapatero haurà de triar entre buscar-se un nou problema amb Catalunya, com si en tingués pocs, o quedar retratat davant de la resta d’Espanya per permitir la prohibició de la Fiesta. Evidentment, no prosperarà la moció del PP (si es que l’arriba a presentar), però passi el que passi, Zapatero sortirà escaldat d’aquest tema de los toros. El PP ho té a huevo, és de manual de primer curs de maniobres polítiques.

  La meva postura personal? Jo hauria votat en contra de la prohibició, però l’accepto sense més problemes, només he anat dues vegades a los toros, les dues convidat i de l’última fa vint anys.

  #27486

  Saltamartí
  Participant

  alvarfanyez,

  jo hi veig un animal al toro, al cavall, al gos i el gat entre altres animals, no entenc com us pot agradar tanta salvatjada a un toro en canvi pot se si fos un gos ho veuríeu diferent, no ho entenc. Tot és política, jo ho veig així, tornaran a votar a Espanya sí o no als toros i és fa per política. Votar que sí a maltractar un gat o un cavall en públic o no amb tota la sang simplement per anar encontra dels catalans ho trobo molt vergonyós, el que passarà que algun dia ningú anirà als toros.

  #27491

  albertbo
  Participant

  Simple, xavvier. Que té un toro de lídia que no tingui un altre animal qualsevol ?

  I no em vull estendre gaire que també jo sovint tendeixo a divagar força.

  On està escrit que les tradicions són immutables ? On està escrit que allò que una majoria acceptava com a normal fa dècades ara no pugui ser considerat de diferent manera ?

  Allò que sí està escrit és que, a iniciativa popular, el Parlament de Catalunya ha aprovat prohibir les curses de braus a Catalunya. O s’accepta això o es nega la democràcia en ple.

  A mi em sembla que quan no hi ha arguments sòlids per defensar una posició es busca suport en altres recursos volent esmenar la realitat. Això és joc brut i molt perillós, ja sabem que qui juga amb foc acostuma a sortir-ne socarrimat.

  No he parlat i em nego a parlar de partits en aquest assumpte, em nego a donar-li peixet a ningú. Ja tots som grandets i sabem on li fa mal la sabata a cadascú.

  #27496

  Arctos
  Participant

  Doncs ara tocara parlar dels corre-bous, o NO?

  Si parlem de maltractament d’animals, jo veig el mateix fet en una cursa de braus que en un corre-bous.

  Salut

  #27497

  Álvaro
  Participant

  I les granges de visons, guineus i d’altres bitxos per abrics de pell?

  #27498

  albertbo
  Participant

  Arctos, alvarfanyez… Efectivament, TAMBÉ hauria de tocar començar a parlar-ne de tot això, no puc estar-hi més d’acord.

  Passa que hi ha un petit detall… Aquesta decisió del Parlament s’ha pres a partir d’una iniciativa popular a la que s’havia de donar alguna resposta. A mi em sembla que donada de mala gana ja que és un tema incòmode que molts diputats s’hauran pres com un “si no hi ha més remei, votem-ho”…

  Però ha estat una molt bona mostra de pressió neta però directa exercida pels governats envers els seus representants.

  A partir d’aquí, jo ja no confio gaire que pugui sorgir cap altra iniciativa social per altres qüestions “animalistes”. Lamentable, ja que per part dels poders públics no crec que hi hagi tampoc massa interés en encetar cap debat al respecte.

S'està mostrant 14 entrades - de la 1 a la 14 (d'un total de 14)

Heu d'iniciar sessió per repondre a aquest tema.