Després de la maratò de Barcelona. Dades i tendències

 • This topic is empty.
 • Autor
  Entrades
 • #2122

  Pucurull
  Participant

  Dades de la recent marató de Barcelona per als amants (com el sotasignat :smile:) de les estadístiques:

  En la marató del passat diumenge van entrar a meta aquest nombre de corredors i corredores segons l’interval de temps:

  Intervals de temps …………arribats……… % del total
  Menos de 2h30:………………………. 9………………. 0,1%
  entre 2h.30 y 3h.00……………… 308……………….. 4%
  entre 3h.00 y 4h.00……………. 3.992……………… 53%
  entre 4h.00 y 5h.00……………. 2.818……………… 37%
  entre 5h.00 y 6h.00………………. 482………………. 6%
  Total……………………………….. 7.609…………… 100%

  En sí mateix, el nombre d’arribats d’aquest intervals tenen poca importància. En la meva opinió, per poder valorar-los convé comparar-los amb el què passava fa anys i veure les tendències.

  Es podrien dir moltes coses sobre com han evolucionat en el temps aquests intervals. La primera és que cada vegada hi ha menys corredors que baixin de les 3 hores, i no diguem de les 2 hores i mitja.
  🙂

  No ho dic, en absolut, amb nostàlgia del passat, perquè, posats a escollir, en la marató popular prefereixo la quantitat (és a dir la benvinguda tendència a que cada vegada més els corredors s’atreveixin a fer una marató) que no pas la qualitat de les marques dels d’elit, que sempre són una petita minoria.

  Però no hi ha dubte que el nombre i la qualitat dels de davant ha baixat molt. Per posar un exemple, fa vint-i-cinc anys, amb únicament 1.585 arribats, van acabar-la 30 corredors en menys de 2h30 ( i 306 en menys de 3hores). El diumenge, amb 7.609 arribats, els que van acabar-la en menys de 2h30 tant sols van ser 9 (i 317 en menys de 3 hores)
  🙂

  I per a no anar tant lluny en el temps, la diferència en tant sols deu anys respecte d’aquestes tendències són remarcables. Fixem-nos en el gràfic de més avall: l’any 2008, amb 7.609 arribats: els que ho han fet en menys de 3 hores han estat 317 (el 4%); entre 3 i 4 hores, 3.992 (el 53%); i en més de 4 hores, 3.300 (el 43%). L’any 1998, amb 2.520 arribats: en menys de 3 hores, 506 (el 20%); entre 3 i 4 hores, 1.538 (el 61%); i en més de 4 hores, 476 (el 19%).

  evolnp8.png

  Més coses: la opinió dels experts respecte dels percentatges d’arribats en una marató conclouen que per a que aquesta es converteixi en multitudinària, els que ho fan en més de 4 hores és determinant. Així, per exemple, a la marató de Nova York, aquesta proporció representa més del 70% del total.

  En aquest sentit, estem encara lluny, però anem pel bon camí, perquè la evolució del percentatge d’arribats a la marató de BCN en més de 4 hores és aquest:

  1983: 20%
  1992: 29%
  2008: 43%

  Pucu

  #12798

  Joker
  Participant

  Molt interessant! Jo també sóc un amant de les estadístiques. 😉

  Gràcies un cop més Pucu!

  #12886

  Enric
  Moderador

  Amic Pucurull:

  Felicitats de tot cor per la feina feta. Tot i que no hi vaig ser (soc optimista de cara al futur…) conec com va anar i el que van sentir i patir alguns.

  Respecte a la valoració estadística, voldria plantejar uns dubtes i consideracions fetes a partir d’ una ignorància pot ser massa agosarada.
  Molta gent. D’ acord, son xifres. Això ho interpreto que vol dir que les maratons son cada cop mes populars.
  Peró tinc la sensació, de que cada cop hi ha mes curses (es una sensació no tinc xifres) Si fos així, també voldria dir que mes gent en mes curses, molts mes corredors. Mes com els Km0 i similars. Genial.

  I això també voldria dir que la gent de mes nivell, es repartiria mes. I això podria explicar la davallada en els temps.

  I també podria explicar aquesta devaluació dels temps el fet de que la participació en curses per part de corredors de nivell, no persegueixi sempre obtenir temps molt bons.

  Per una altra banda, crec que la gent ara es mes "valenta": per fer una marató la gent avanç potser s’ho pensava molt i ara van e Sime o el ByKeds i vinga, va, ja està feta.

  Estic segur que he dit mes d’una rucada, però es conseqüència de la valentia que et dona l’ ignorància.

  En tot cas, felicitats

  #13022

  Pucurull
  Participant

  A propòsit de les estadístiques…
  🙂

  He analitzat dades de què disposo de la recent marató de Barcelona, i llevat d’error o omissió al fer-ho, és poden extreure algunes coses:

  Un assumpte que ha sorprès força a molta gent en la darrera marató de Barcelona és la gran diferència entre els 9.121 inscrits i els 7.609 arribats.

  Considerant que dels 9.121 s’exclouen els no presentats a la línia de sortida i els abandonaments, els arribats han estat el 17% menys.

  Pot ser una qüestió a debatre si ens ve de gust, però la realitat és que, sí fa o no fa, sempre ha estat així en quant a percentatge. Fins i tot, algun any, encara més alt que aquest 2008.

  arriza8.png

  L’augment d’inscrits respecte de l’any passat ha estat del 23%, dels quals, pel que fa al gènere, les dones han estat el +32%, i els homes el +21%:

  La proporció de dones i homes respecte del total, malgrat l’increment de les primeres, és gairebé el mateix que el de l’any passat:

  homnu8.png

  Amb el 13% del total, continua essent molt baixa la participació femenina en les maratons de les nostres contrades (com passa també a la resta de l’Estat espanyol). I és de destacar que a la de l’altre dia, la gran majoria eren estrangeres: en concret, el 80%.

  Una dada positiva, no obstant, en relació a la participació de les dones: el nombre de maratonianes catalanes i de la resta de l’Estat s’ha incrementat molt enguany. Ha passat de 125 arribades el 2007 a 193, la qual cosa significa un augment del 54%.

  En quant a la procedència dels participants inscrits, cal destacar que l’increment més alt ha estat el dels corredors i corredores de Catalunya.

  estrangersqe7.png

  Pucu

  #13024

  albertbo
  Participant

  Bona feina, Pucurull !

  Quote:
  En quant a la procedència dels participants inscrits, cal destacar que l’increment més alt ha estat el dels corredors i corredores de Catalunya.

  Pucu

  Si els de casa no tibem, no esperem que ho facin els de fora.

  He dit :mrgreen: .

S'està mostrant 5 entrades - de la 1 a la 5 (d'un total de 5)

Heu d'iniciar sessió per repondre a aquest tema.